ShashChess

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: bob, hgm, Harvey Williamson

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
carldaman
Posts: 1952
Joined: Sat Jun 02, 2012 12:13 am

Re: ShashChess

Post by carldaman » Sun Jul 26, 2020 5:44 am

I've discovered that ShashChessNNUE unfortunately fails to load the nn.bin net file, so it won't work. It won't load the nn.bin file even if the path is correct. It wants to play a3 with a 0.00 eval. It's probably buggy, because StockfishNNUE done by others works just fine.

EDIT: the issue is not present in Brainlearn, which loads the nn properly.

matejst
Posts: 209
Joined: Mon May 14, 2007 6:20 pm
Full name: Boban Stanojević

Re: ShashChess

Post by matejst » Sun Jul 26, 2020 9:48 am

carldaman wrote:
Sun Jul 26, 2020 5:44 am
I've discovered that ShashChessNNUE unfortunately fails to load the nn.bin net file, so it won't work. It won't load the nn.bin file even if the path is correct. It wants to play a3 with a 0.00 eval. It's probably buggy, because StockfishNNUE done by others works just fine.

EDIT: the issue is not present in Brainlearn, which loads the nn properly.
The sse41 compile failes to load the nn file; I tried to change the path, then to put the nn.bin in the same folder, but to no avail. The sse42 build is classical ShashChess. No option to load the NN file whatsoever, and its evaluation is ShashChess evaluation. I will try now 32-bit builds to see if they work.

The BrainLearn sse42 build has no options to load an NN file.

carldaman
Posts: 1952
Joined: Sat Jun 02, 2012 12:13 am

Re: ShashChess

Post by carldaman » Sun Jul 26, 2020 9:53 am

In the case of BrainLearnNNUE, it's working properly and I'm testing it right now. Make sure you use an executable from the profile-nnue subfolder. These nets work best with bmi2/avx2, if your system supports it.

peter
Posts: 2004
Joined: Sat Feb 16, 2008 6:38 am
Full name: Peter Martan

Re: ShashChess

Post by peter » Sun Jul 26, 2020 11:07 am

amchess wrote:
Sat Jul 25, 2020 3:47 pm
https://github.com/amchess/ShashChess/releases/tag/1.0

The compared test result is very impressive IMHO:

https://github.com/amchess/ShashChess/wiki/Matches
Thanks für ShashChess and BrainLearn NNUE!

No path to be given in UCI- options probably means, "nn.bin" only in folder "eval" located in same folder as binary is to be loaded, right?
Yet a UCI- changeable path would be fine, if you'd like to change the net without changing the name of path and or nn.bin sometimes.
Peter.

matejst
Posts: 209
Joined: Mon May 14, 2007 6:20 pm
Full name: Boban Stanojević

Re: ShashChess

Post by matejst » Sun Jul 26, 2020 11:16 am

Carl,

I use popcount binaries on my older laptop. Yes, I was very careful about the subfolder.

BrainLearn sse42 binary is the wrong one to.

perejaslav
Posts: 215
Joined: Sat Mar 18, 2006 3:01 am
Location: Cold

Re: ShashChess

Post by perejaslav » Sun Jul 26, 2020 12:58 pm

Image

And where is the EvalFile=./eval/nn.bin option??

peter
Posts: 2004
Joined: Sat Feb 16, 2008 6:38 am
Full name: Peter Martan

Re: ShashChess

Post by peter » Sun Jul 26, 2020 7:23 pm

perejaslav wrote:
Sun Jul 26, 2020 12:58 pm
Image

And where is the EvalFile=./eval/nn.bin option??
BrainLearn popcnt- compile doesn't have the UCI- option neither and in folder eval (in same main folder as binary) stored nn.bin isn't loaded.
Peter.

amchess
Posts: 107
Joined: Tue Dec 05, 2017 1:42 pm

Re: ShashChess

Post by amchess » Fri Jul 31, 2020 4:57 pm


peter
Posts: 2004
Joined: Sat Feb 16, 2008 6:38 am
Full name: Peter Martan

Re: ShashChess

Post by peter » Fri Jul 31, 2020 5:51 pm

Thanks, Andrea!

Will options Tal, Capablanca and Petrosjan work as usually with NNUE?
Isn't it a kind of hard- coded eval- parameter- setting?
Doesn't NNUE- eval overrule it?
Peter.

amchess
Posts: 107
Joined: Tue Dec 05, 2017 1:42 pm

Re: ShashChess

Post by amchess » Fri Jul 31, 2020 6:14 pm

Hi, Peter.
Those options are used in the eval, but also in the search.
So, they change they engine's behavior.

Post Reply