LCZero update (2)

Discussion of anything and everything relating to chess playing software and machines.

Moderators: hgm, Dann Corbit, Harvey Williamson

Forum rules
This textbox is used to restore diagrams posted with the [d] tag before the upgrade.
Post Reply
smatovic
Posts: 1644
Joined: Wed Mar 10, 2010 9:18 pm
Location: Hamburg, Germany
Full name: Srdja Matovic
Contact:

Re: LCZero update (2)...Deep Green?

Post by smatovic » Thu Mar 29, 2018 11:05 am

Maybe it is time for Deep Green....

https://www.anandtech.com/show/12587/nv ... -only-400k

400K Bucks anyone?

--
Srdja

PS: and some power plant nearby?

User avatar
Guenther
Posts: 3801
Joined: Wed Oct 01, 2008 4:33 am
Location: Regensburg, Germany
Full name: Guenther Simon
Contact:

Re: LCZero update

Post by Guenther » Thu Mar 29, 2018 11:31 am

Laskos wrote:
CMCanavessi wrote:New official version released:

https://github.com/glinscott/leela-ches ... s/tag/v0.4

Finally includes a windows build with all the dlls, and a working windows CPU-Only build as well
I have a weak video card, but I didn't expect that:
http://www.talkchess.com/forum/viewtopi ... 45&start=5

CPU version is performing much better. Is LCZero using the GPU card properly?
I had a very different experience with the (finally) working cpu version.
Here it was around 4 times slower on one thread despite having a cheap
gpu card. May be I create exact numbers again. Currently I have already
deleted the cpu version after my measurement.
https://rwbc-chess.de
HGM@'chessqueen' 2018-present, aka: 'George' 2013-2016, 'pichy' 2006-2013, 'Jorge Pichard' 2000-2006 (old forum) wrote: http://talkchess.com/forum3/viewtopic.p ... 79#p789713

User avatar
Guenther
Posts: 3801
Joined: Wed Oct 01, 2008 4:33 am
Location: Regensburg, Germany
Full name: Guenther Simon
Contact:

Re: LCZero update

Post by Guenther » Thu Mar 29, 2018 12:19 pm

Ok I reinstalled it and recalculated, which was interesting anyway after my earlier suggestion to add some gpu benchmark page.

https://github.com/glinscott/leela-chess/issues/203

I had set up an early draft at google docs already and used the latest suggestion from error 23 which runs a traing game under exact conditions. (generalized now to cpu and gpu benchmarks)

Code: Select all

lczero -w 0b93ff053467f47c57c2182e144a45c9633249519b7297c4f41fc07b30a88dd8 -t1 --start="train 1 1" -q -s 1
The result is that my gpu gives 3,32 faster average nps than my cpu.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... cAGCk/edit
https://rwbc-chess.de
HGM@'chessqueen' 2018-present, aka: 'George' 2013-2016, 'pichy' 2006-2013, 'Jorge Pichard' 2000-2006 (old forum) wrote: http://talkchess.com/forum3/viewtopic.p ... 79#p789713

Joost Buijs
Posts: 1252
Joined: Thu Jul 16, 2009 8:47 am
Location: Almere, The Netherlands

Re: LCZero update

Post by Joost Buijs » Thu Mar 29, 2018 12:39 pm

Guenther wrote:
Laskos wrote:
CMCanavessi wrote:New official version released:

https://github.com/glinscott/leela-ches ... s/tag/v0.4

Finally includes a windows build with all the dlls, and a working windows CPU-Only build as well
I have a weak video card, but I didn't expect that:
http://www.talkchess.com/forum/viewtopi ... 45&start=5

CPU version is performing much better. Is LCZero using the GPU card properly?
I had a very different experience with the (finally) working cpu version.
Here it was around 4 times slower on one thread despite having a cheap
gpu card. May be I create exact numbers again. Currently I have already
deleted the cpu version after my measurement.
Over here the CPU only version does about 400 n/s on a single core (Broadwell 3.8 GHz.), when I use my cheap GT-720 GPU with 192 Cuda cores this figure drops down to 250 n/s. On my GTX-1080Ti it runs at ~3500 n/s (when running 2 instances of the client).

I have the feeling that the new v4 client has problems uploading the games. This morning I let v4 run for some time, it produced about 30 games but only a few of them appear in the server statistics. Running the client with -debug doesn't give any extra information at all, so I really don't know what is going on.
Last edited by Joost Buijs on Thu Mar 29, 2018 12:52 pm, edited 1 time in total.

Jhoravi
Posts: 285
Joined: Wed May 08, 2013 4:49 am

Re: LCZero update

Post by Jhoravi » Thu Mar 29, 2018 12:51 pm

Joost Buijs wrote: I have the feeling that the new v4 client has problems uploading the games. This morning I let v4 run for some time, it produced about 30 games but only a few of them appear in the server statistics. Running the client with -debug doesn't give any extra information at all, so I really don't know what is going on.
The bug is discussed in the link below but now fixed.
https://groups.google.com/forum/#!topic ... vf9p3biLRk

Joost Buijs
Posts: 1252
Joined: Thu Jul 16, 2009 8:47 am
Location: Almere, The Netherlands

Re: LCZero update

Post by Joost Buijs » Thu Mar 29, 2018 12:57 pm

Jhoravi wrote:
Joost Buijs wrote: I have the feeling that the new v4 client has problems uploading the games. This morning I let v4 run for some time, it produced about 30 games but only a few of them appear in the server statistics. Running the client with -debug doesn't give any extra information at all, so I really don't know what is going on.
The bug is discussed in the link below but now fixed.
https://groups.google.com/forum/#!topic ... vf9p3biLRk
Thanks! Missed that one, later today I will give it another try.

User avatar
AdminX
Posts: 5610
Joined: Mon Mar 13, 2006 1:34 pm
Location: Acworth, GA
Contact:

Re: LCZero update (2)

Post by AdminX » Thu Mar 29, 2018 1:20 pm

Looking for setup samples using UCI2WB or PolyGlot for LCZero.
"Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions."
__________________________________________________________________
Ted Summers

User avatar
CMCanavessi
Posts: 929
Joined: Thu Dec 28, 2017 3:06 pm
Location: Argentina

Re: LCZero update

Post by CMCanavessi » Thu Mar 29, 2018 2:03 pm

jpqy wrote:Thanks!

Put the windows version into a folder..click on LCZero.. and i get just a flashing command prompt window ,open,close?

Still not working..

JP.
It IS working, you just don't know how to use it. You need to specify the network file with -w <file>
Follow my tournament and some Leela gauntlets live at http://twitch.tv/ccls

User avatar
Laskos
Posts: 10949
Joined: Wed Jul 26, 2006 8:21 pm
Full name: Kai Laskos

Re: LCZero update

Post by Laskos » Thu Mar 29, 2018 2:32 pm

jkiliani wrote:If you have cutechess_cli or some other software that can conduct chess engine tournaments, could you run a competition between the CPU and GPU versions at equal playouts? There has been talk on Github that GPU version is producing large error due to OpenCL calculations sometime, it would be cool if you could provide data on that (and share on Github).

Your tournament so far is a good start, but just means that this GPU just doesn't work well for you. We'd need equal playout settings (e.g. 800) to make this meaningful in evaluating whether the GPU calculation errors hurt playing strength a lot.
I played 100 games with 200 playouts on CPU and GPU, was within error margins:
GPU vs CPU:
+45 -40 =15

So, GPU version is at least not significantly weaker than CPU version at the same number of playouts. The average depth was almost identical.

jpqy
Posts: 532
Joined: Thu Apr 24, 2008 7:31 am
Location: Belgium

Re: LCZero update

Post by jpqy » Thu Mar 29, 2018 2:46 pm

CMCanavessi wrote:
jpqy wrote:Thanks!

Put the windows version into a folder..click on LCZero.. and i get just a flashing command prompt window ,open,close?

Still not working..

JP.
It IS working, you just don't know how to use it. You need to specify the network file with -w <file>
It's indeed working when explained well.. for using it into Cutechess you need to make a play.bat file then the engine get loaded..Thanks with the help from Aloril and other guys on LCZero chat!

So,now first time i see it working ;)

Post Reply